Website 'Lavigerie' van de Missionarissen van Afrika (Witte Zusters en Witte Paters)

Ramadan en Suikerfeest


Het eerste komende
feest  voor de moslims is het “ld-Al-Fitr” of ook wel het Suikerfeest genoemd. Suikerfeest viert men aan het einde van de Ramandan, de vastenperlode die elk jaar weer terugkomt.

Ramadan.

Op 13 september 2007 ( kon ook 12 september zijn, als men de nieuwe maan had kunnen traceren!) start de vastenmaand Ramadan. Het is de 9de  maand van het islamitische jaar. De islamitische kalender is gebaseerd op het maanstelsel, daarom duurt een maand 29 of 30 dagen en komt een jaar uit op 354 dagen. Dat zijn er dus 11 minder dan bij de Westerse jaartelling.

Zo schuift de vastenperiode elk jaar 11 dagen op en doorloopt in een aantal jaren alle 4 de seizoenen die we hier kennen: lente, zomer, herfst en winter. Volgens de moslims is dat een teken van de rechtvaardigheid van de Schepper, want anders zouden moslims in een bepaald werelddeel altijd op de lange, hete zomerdagen moeten vasten en anderen op de korte, koude dagen van de winter.

Waarom vasten moslims?

Het vasten gedurende de maand Ramadan is een van de vijf zuilen (grondregeis) van de Islam. Vasten is voor hen een periode om dichter te komen bij hun natuurlijke staat. Het is een gelegenheid om eigenschappen te ontwikkelen en te versterken als: vasthoudendheid en zelfbeheersing. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt er door de moslim niet gegeten of gedronken. Ook probeert men van het roken van tabak, en sexuele handelingen achterwege te laten.                 

Zieken, jonge kinderen, ouderen en zwangeren hoeven niet mee te vasten, omdat dat nadelig kan zijn voor hun gezondheid. Het doel van het vasten is immers niet om gewicht te verliezen of om te genezen van een kwaal. Het vasten levert geen ondervoeding op, omdat men voor zonsopgang en na zonsondergang wel mag eten.

Vóór de dageraad begint men met een maaltijd die ‘Sahoor’ genoemd wordt; en na zonsondergang gebruikt men een maaltijd die ‘Iftar’ wordt genoemd. De vrouwen doen hun best om bij deze maaltijd een extra lekkere en bijzondere gerechten op tafel te zetten. Men eet mierzoete gebakjes om energie op te doen en de typische ramadan-soep ‘Harira’. Men gaat in die dagen ‘s avonds ook vaak op familiebezoek, wat veel gezelligheid geeft en de familiebanden verstevigd.

Suikerfeest.

Aan het einde van de vastenmaand wordt het Suikerfeest gevierd. Dat begint op de dag dat de nieuwe maan te zien is en duurt vaak meerdere dagen. Op de ochtend van de 10e maand, “Sjawal”, staat men vroeg op en trekt men mooie kleren aan. Daarna wordt er een bezoek aan de moskee gebracht en er wordt geluisterd naar de preek van de imam.
De rest van de dag gaat op aan familiebeozek. Er wordt veel gesnoept (vandaar de naam Suikerfeest) en de kinderen krijgen cadeautjes. Sommige kinderen hebben ook geprobeerd een paar dagen mee te vasten, In islamitische landen zijn er vaak kermissen en staan er overal snoepkraampjes 

Wat levert dat vasten u eigenlijk op?

Deze vraag stelde ik aan een van mijn gespreksgenoten. Hij dacht even na en vertelde het volgende:
“Het is een bijzondere periode die je eigenschappen aanleert als discipline, uithoudingsvermogen, zelfbeheersing en respect t.a.v. je medemens en de Schepper. Elke dag dat het je lukt, voelt aan als een overwinning op jezelf.

Door het gezamenlijk eten versterk je onderlinge banden met familie en kennissen. Ook voor het lichaam is het nuttig: het vasten zuivert de darmen, ontdoet je lichaam van schadelijke stoffen en geeft rust aan je hart.

Vasten wordt door jullie vaak bekeken als iets onprettigs, maar ik voel me er door versterkt, Ik denk na over het afgelopen jaar en probeer in de komende periode alle goede voornemens die ik maakte uit te voeren.

Natuurlijk verslapt dat in de loop van het jaar weer. Maar geen nood, er komt steeds weer een volgende maand Ramadan. Steeds weer een nieuwe kans.”


Voor details over de RAMADAN, klik hier

                                                                                                                  
 Léon Janssen. Overgenomen van “Veer-Spijker-Info”
no.1 sept.2007.


Webmaster-NL

Vorige pagina